Home » Meer op internet » Het touwtje uit de brievenbus.

Het touwtje uit de brievenbus.

De toespraak van Jan Terlouw is nog niet zolang geleden, maar het eerste rumoer is alweer weggeëbd, zo gaat dat met die dingen. De eerste paar dagen veel rumoer op social media over de touwtjes, politici die erop inhaken, critici die kritiek hebben. Veel berichten die de verschillende time-lines vullen. Veel berichten over de touwtjes uit de brievenbus, een zinsnede die 3 keer voorkomt in het betoog van 7,5 minuten.

De afgelopen dagen moest ik vaak terugdenken aan het betoog, ik dacht ze namelijk weer te zien, de touwtjes uit de brievenbus. Maar dat was het niet, het waren geen touwtjes, maar stroomdraden voor de kerstversiering. Ironisch, een groot deel van de toespraak bleef in mijn ogen op de social media onderbelicht, namelijk het klimaatprobleem en dat werd mij nu duidelijk.

Wij hangen de touwtjes uit de brievenbus, om de kerstverlichting aan te doen, om nog meer energie te verbruiken en meer lichtvervuiling te bewerkstelligen en pakken een toespraak aan om maar te hameren op vertrouwen, terwijl de wereld onder onze voeten vergaat.

Wat heeft dat nu met onze dienstverlening te maken, nou het volgende.

Wij willen met z’n allen graag dat we zuiniger omgaan met het milieu. Dus promoot onze overheid met de MIA (Milieu-investeringsaftrek) de aanschaf van milieuvriendelijke technieken. Echter geldt dit alleen voor investeringen in nieuwe producten, dus alleen nieuwe milieuvriendelijke auto’s, de ondernemer die een nieuwe auto te duur vindt of het juist milieuvriendelijker vindt een jong-gebruikte auto aan te schaffen vist achter het net. Veel kleine ondernemers zullen nu ervoor kiezen om gebruik te maken van de youngtimer-regeling, want een jong-gebruikte elektrische auto is een stuk duurder dan een vergelijkbare gewone auto en dat geld zeker voor een auto van 15 jaar of ouder. Het is niet zo dat de overheid er slechter van zou worden wanneer men een jong-gebruikte (tot 5 jaar oud) elektrische auto subsidieert. Nee, des-investeert u namelijk binnen 5 jaar, dan moet u een deel terugbetalen, dat deel zou de overheid dan kunnen inzetten. Dus overheid, waarom overweegt u niet om jong-gebruikte auto’s ook in aanmerking te laten komen voor de MIA, dan zullen waarschijnlijk meer ondernemers een jong-gebruikte elektrische auto verkiezen boven een youngtimer. En zullen er minder diesel-slurpende grote bakken op ’s lands wegen te vinden zijn.

De MIA kunt u als ondernemer wel gebruiken voor uw investering in zonnepanelen of andere milieuvriendelijke technieken. Meer informatie daarover vindt u op: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mia-en-vamil

Ik wens u allen goede Kerstdagen en een voorspoedig 2017 toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *